Klokje

Wat wordt er bedoelt met voorrang volgens het klokje? Dit principe werkt alleen bij kruispunten waar de voorrang niet is geregeld met verkeersborden, gelijkwaardige kruispunten dus.

Stel je hebt een kruispunten waar van 4 kanten voertuigen kunnen komen, een normaal kruispunt dus. Je begint nu te tellen in die straat waar niemand vandaan komt.
Het 1e voertuig dat je tegenkomt als je met de wijzers van de klok meegaat, gaat als eerste.
Het tweede voertuig dat je dan tegenkomt gaat als tweede.
En dan natuurlijk, het laatste voertuig dat je tegenkomt gaat dan als laatste.

Op onderstaande foto begin je onderaan, daar waar niemand vandaan komt.
Met de wijzers van de klok mee, gaat als eerste de brandweerauto. Vervolgens de personenauto en als laatste de vrachtauto. Moeilijker dan dit is het niet 🙂

9 Klokje

Zijn er maar 2 voertuigen op de foto te zien, werkt dit nog steeds. Het 1e voertuig dat je tegenkomt als je met de wijzers van de klok meegaat, gaat als eerste en de volgende gaat als laatste.
Op onderstaande foto zie je een kruispunt zonder borden. Ja ok een kruispunt met een fietspad is een gewoon kruispunt! Je begint weer waar het leeg is en je gaat met de wijzers van de klok mee, als eerste mag dan de auto en daarna pas de fiets.

1 Klokje

Er is echter wel een uitzondering en dat is deze. Stel het 1e voertuig dat je tegenkomt gaat linksaf en van de overkant van dat voertuig nadert een voertuig dat rechtdoor of rechtsaf gaat. In dit geval werkt het klokje niet meer, want het 1e voertuig moet diegene van de overkomt voor laten gaan.
Er is dan nog niet zoveel aan de hand, want je gaat gewoon verder met je klokje. Het 1e voertuig gaat dan als laatste.

Zoals op onderstaande foto. Volgens het “klokje” zal de personenauto als eerste mogen. Maar hij gaat linksaf en van de overkant komt een motorfiets. Als de personenauto door zou rijden, rijdt hij de motorfiets aan en dat willen we niet hebben. Dus we slaan de personenauto even over, maar het klokje loopt verder. Daarom mag nu als eerste de snorfietser. Vervolgens is de motor aan de beurt en als laatste mag dan de personenauto. Alles precies volgens het klokje.

voorrang-11 Klokje

Let wel: Het “KLOKJE” werkt alleen bij kruispunten zonder verkeersborden die de voorrang regelen!

 

WhatsApp chat